Testarea Aparaturii Portabile (PAT) - Ghid Complet

Testarea aparaturii portabile (PAT), este o metodă de testare a aparaturii electrice, pentru a se asigura că acestea sunt sigure și au o întreținere corectă.

Ce este Testarea PAT?

Testarea Aparaturii Portabile (PAT) este un proces esențial care asigură că echipamentele electrice sunt sigure pentru utilizare. Scopul principal al testării PAT este de a detecta defectele potențiale înainte ca acestea să devină periculoase.

De ce este importantă testarea PAT?

Siguranța echipamentelor electrice este vitală. Testarea PAT ne ajută să prevenim accidentele și să ne asigurăm că echipamentele noastre funcționează corect și în siguranță.

Cum se realizează testarea PAT?

Testarea PAT implică o serie de verificări vizuale și teste electrice. Acestea pot include testarea rezistenței la izolație, testarea rezistenței la legare și verificarea integrității cablului.

Beneficiile testării PAT pentru afacerea ta

Investind în testarea PAT, nu doar că asiguri siguranța echipamentelor, dar și protejezi afacerea împotriva potențialelor litigii. De asemenea, demonstrezi angajamentul tău față de standardele înalte de siguranță.

Alegerea unui furnizor de servicii PAT

Este esențial să alegi un furnizor de servicii PAT cu experiență și acreditări relevante. Acesta va asigura că testarea este efectuată corect și conform standardelor în vigoare.

Vrei o măsurătoare PAT? Fima noastră de instalații electrice autorizate ANRE îți stă la dispoziție, răspunem rapid!

FAQ – Întrebări frecvente despre echipamente și aparate electrice

Ce este testarea aparaturii portabile (PAT)?

Testarea aparaturii portabile (PAT), este o metodă de testare a aparaturii electrice, pentru a se asigura că acestea sunt sigure și au o întreținere corectă. De foarte multe ori citim în ziare, dar și în prezentările știrilor de la televiziuni, că au existat pierderi de vieți omenesti, că o casă sau un spațiu comercial, sediul unei firme a fost distrus și că a fost cauza unui defect electric.

Ce înseamnă “aparat portabil”?

Prin aparat portabil se înțelege un aparat cu o greutate mai mică de 18 kilograme și care este destinat să fie mutat în funcțiune sau nu, dintr-un loc în altul. Exemple de astfel de aparate care pot fi ușor mutate dintr-un loc în altul includ aspiratorul, prăjitorul de pâine, mixerul de alimente etc.

Ce sunt echipamentele mobile?

Echipamentele mobile sunt echipamente care au sub 18 kg sau mai puțin și nu sunt fixe. Acestea pot fi prevăzute cu roți sau alte mijloace pentru a facilita mișcarea de către operator după cum este necesar pentru a efectua diferite operații.

Ce sunt aparatele de mână?

Aparatele de mână sunt echipamente portabile, destinate a fi ținute în mână în timpul utilizării normale. Exemple includ uscătorul de păr și letconul de lipit.

Ce sunt aparatele / echipamentele staționare?

Aparatele / echipamentele staționare au o masă mai mare de 18 kg și nu sunt prevăzute cu un mâner de transport. Exemple includ frigiderul și mașinile de spălat.

Ce sunt aparatele / echipamentele fixe?

Aparatele / echipamentele fixe sunt acele echipamente sau aparate care sunt fixate pe un suport sau într-o locație specifică. Multe dintre aceste aparate sunt alimentate în principal dintr-un cablu electric fix, cum ar fi instalațiile de uscare de mână din băi.

Ce sunt echipamentele pentru tehnologia informațiilor?

Echipamentele pentru tehnologia informațiilor includ echipamente electrice precum calculatoarele alimentate de la rețea, echipamente de telecomunicații, precum și alte echipamente electronice, cum ar fi imprimante, fotocopiatoare, faxuri și monitoare.

De ce este esențială testarea PAT?

Testarea aparaturii portabile (PAT) este o metodă de testare a aparaturii electrice pentru a se asigura că acestea sunt sigure și au o întreținere corectă. Este esențial să prevenim accidentele și pierderile de vieți omenesti cauzate de defecte electrice.

Ce tipuri de teste sunt incluse în testarea PAT?

 • teste de funcționare fără sarcină;
 • testarea conductorului PE;
 • testarea rezistenței de izolație;
 • testarea curentului de scurgere;
 • măsurarea tensiunii, curentului și puterii;
 • testarea cablurilor de alimentare IEC și a prelungitoarelor.
 • Care este baza legală pentru verificările PAT?

  Există reglementări în Legea nr. 319/2006 – Legea securității și sănătății în muncă, care obligă angajatorii să asigure securitatea tuturor persoanelor care folosesc locul de muncă.

  Cât de des ar trebui efectuate verificările PAT?

  Frecvența verificărilor PAT variază în funcție de tipul echipamentului și de modul său de utilizare, de la fiecare 2 luni până la fiecare 6 luni.

  Care sunt standardele privind siguranța echipamentelor electrice?

  Există numeroase standarde care se referă la siguranța echipamentelor electrice, printre care DIN VDE 0701-0702, DIN VDE 0751, SR EN 60745-1, SR EN 60950, EN 60990, EN 60353-1, EN 61029, SR EN 60601-1-1-2003, EN 60974-4, STAS 2612-87, I7-2011 și altele.

  Ai întrebări despre testarea aparaturii portabile (PAT) sau vrei o ofertă personalizată? Contactează-ne și echipa noastră te va ajuta cu plăcere

  1 Step 1
  keyboard_arrow_leftPrevious
  Nextkeyboard_arrow_right
  FormCraft - WordPress form builder