sigla3

 Telefon: 0745 098 316 / E-mail: office@expert-electrice.ro    /   

Rezistenta de izolatie

Testarea rezistentei de izolatie a conductoarelor electrice este una dintre cele mai importante teste impuse de Normativul I7-2011 si PE-116/1994 si in acelasi timp obligatorii inaintea puneri in functiune (PIF) a unei instalatii electrice noi.
Prin noile proceduri prezentate in I7/2011 verificarea instalatiilor electrice devine mai clara si mai precisa, se introduce terminologia de persoana calificata, competenta in masuratori, reglementand astfel cine poate executa aceste verificari.

Conform SR HD 60364-6 înainte de verificarea rezistenței de izolație trebuie efectuată operația de verificare de continuite electrică:
a) a conductoarelor de protecție, inclusiv a conductoarelor pentru legături de echipotențialitate de protecție și pentru legături de echipotențialitate suplimentare
b) a conductoarelor active ale circuitelor în buclă
notă: un circuit terminal în buclă este un circuit alimentat dintr-o singură sursă
 
Măsurarea rezistenței de izolație a instalației electrice:
TABEL
  • Rezistența de izolație trebuie măsurată între conductoarele active și conductorul de protecție conectat la rețeaua de legare la pământ. Pentru scopul acestei încercări, conductoarele active pot fi conectate împreună.
  • Tabelul trebuie să fie aplicat și pentru verificarea rezistenței de izolație între conductoarele de protecție nelegate la pământ și pământ.
  • Dacă este posibil ca dispozitivele de protecție la supratensiuni și/sau supracurenți sau alte echipamente să influențeze încercarea de verificare sau să fie deteriorate, astfel de echipamente trebuie deconectate înainte de efectuarea încercării la rezistența de izolație.
  • Dacă nu este practic posibil să se deconecteze un astfel de echipament (de exemplu în cazul soclului de priză fixă care incorporează un SPD) tensiunea de încercare pentru circuitul particular poate fi redusă la 250v cc, dar rezistența de izolație trebuie să aibă o valoare de cel putin 1 MΩ

nota 1: pentru efectuarea măsurătorii, conductorul neutru este deconectat de conductorul de protecție;

nota 2: în schemele TN-C, măsurarea se efectuează între conductoarele active și conductorul PEN.

nota 3: în amplasamente expuse la pericol de foc ar trebui realizată o măsurare a rezistenței izolație între conductoarele active. În practică, poate fi necesară realizarea acestei măsurători în timpul montării instalației înainte de conectarea echipamentului;

nota 4: valoarea rezistenței de izolație este uzual mult mai mare decât cea din tabel. Când aceste valori prezintă diferențe evidente, sunt necesare investigații suplimentare pentru a identifica motivele;

Tipărire Email