
Verificările și măsurătorile PRAM trebuiesc efectuate de către o persoană CALIFICATĂ și COMPETENTĂ în verificări
Conform Normativului I7/2011 la cap. 8.1.1.1.2 se introduce pentru prima data noțiunea de persoană calificată și competentă în verificări „Verificarea inițială a instalațiilor electrice trebuie efectuată de o persoană calificată, competentă în verificări”
Ce însemnă persoană calificată?
Prin persoană calificată se întelege acea persoană care are o pregătire specială în domeniul meseriei de electrician; totuși acest lucru nu este suficient, conform Ordinului ANRE 116/2016 (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) pentru a putea efectua verificări electrice, personalul calificat trebuie să dobîndească și o atestare de ELECTRICIAN AUTORIZAT eliberată în urma susțineri unui examen de autorizare la ANRE. Gradele de autorizare pentru verificări electrice sunt: II-B, III-B sau IV-B.
Ce însemnă persoană competentă?
La noi în țară acestă componentă este nou apărută, probabil ea a fost asimilată din practica țărilor Europene, eu personal nu am găsit un normativ sau altă formă legală care să reglementeze clar ce însemnă persoană competentă; dar în ultima perioadă autoritățiile de control au început să pună accent pe acestă componentă a legii.
În aceste condiții împreună cu colegii mei din AREL (Asociația Română a Electricienilor) am consultat legislația și practica internațională, astfel am ajuns la concluzia că în lipsa unui organism independent care să aibă posibilitatea să certifice competențele profesionale, acest lucru poate fi asimilat după cum urmează:
- Competența pentru verificările instalațiilor electrice este data de Atestarea ANRE – Electrician Autorizat gradele II-B, III-B sau IV-B
- Competența pentru utilizarea diverselor aparate și metode de măsură este data de producătorii aparatelor de măsură, prin susținerea unor training-uri urmate de un examen care să ateste competența personalului în utilizarea aparaturii și a metodelor concepute de producător.
Notă: aceste training-uri nu trebuiesc făcute direct cu firmele producătoare , aceste firme pot face câțiva formatori cărora li se va transmite dreptul legal să certifice Competența personalului calificat.
În concluzie în cele ce urmează vom considera ca personalul care va executa verificările electrice este unul care are Autorizație ANRE de ELECTRICIAN AUTORIZAT gradul II-B, III-B sau IV-B și cunoaște metodele de verificare cu aparatele de măsură utilizate dovedind acest lucru printr-un CERTIFICAT de COMPETENȚĂ
Oservație: PRIN ACEST MOD ELECTRICIANULUI ” CALIFICAT ȘI COMPETENT ” I SE ACORDĂ LIBERTATE DEPLINĂ ȘI NU MAI ESTE OBLIGAT SĂ URMEZE O ANUMITĂ METODĂ DE MĂSURĂ SAU VERIFICARE IMPUSĂ, EL ARE DREPTUL SĂ ÎȘI ALEAGĂ ORICE METODĂ PE CARE O CONSIDERĂ APLICABILĂ ȘI ESTE DIRECT RĂSPUNZĂTOR DE REZULTATELE MĂSURĂTORILOR ȘI VERIFICĂRILOR INSTALAȚIEI ELECTRICE.
NOTĂ: Totuși aceste lucruri nu sunt îndeajuns, conform Ordinului ANRE – Agenția Națională de Reglementare a Energiei Nr. 45 / 2016 la Art. 1 (aliniat 1) ”Activitățiile de proiectare, executare și verificare a instalațiilor electrice se realizează de către operatori economici care dețin un atestat emis în condițiile prezentului regulament, potrivit competențelor acordate de tipul de atestat pe care îl dețin, cu respectarea prevederilor legii și ale reglementărilor în vigoare„
CONCLUZIE: pentru a putea emite legal un bulletin/raport de verificare Electricianul Calificat si Competent trebuie să activeze în cadrul unei firme autorizate de ANRE